Facebook

Lecsóvariációk

  • Babos lecsó: Előfőzött babot adnak a lecsóhoz és együtt készre főzik.
  • Zöldbabos lecsó: Zöldbabbal is készíthető, de akkor nem kell előfőzni, hanem együtt kell feltenni kevés vízzel.
  • Csípős lecsó: Bármely lecsóhoz alkalmazható, aki szereti az erőset.
  • Francia lecsó – Ratatouille: cukkinivel és padlizsán hozzáadásával
  • Gombás lecsó: Többféle módon is készítik, de mindig a gombát kell előbb puhára főzni, majd a lecsó hozzávalóit a már majdnem kész gombához adják és készre főzik.
  • Kolbászos lecsó: A karikára vágott lecsókolbászt bármikor, a füstölt kolbászt, viszont csak a főzési idő utolsó harmadában adják hozzá, mert nagyon keményre fő.
  • Krumplis lecsó: A burgonyát megtisztítás után vékony szeletekre vágják, és már a főzés kezdetén hozzáadják, így nem kell előfőzni.
  • Rizses lecsó: A már majdnem teljesen elkészült lecsóhoz olajban előpirított fehér rizst tesznek, amely a lecsó szaftjában felfőzve dagad ki teljesen.
  • Szalonnás lecsót: A lassú tűzön kisütött szalonna zsírján készítik a lecsót.
  • Tarhonyás lecsó: A tarhonyát zsíron pirítják, majd hozzáadják a lecsó alapanyagait, kevés vizet és lassú tűzön a tarhonya puhulásáig főzik.
  • Tojásos lecsó: A kész lecsóhoz külön tányérban felvert tojást adnak, és lágyra sütik.
  • Virslis lecsó: Lehet karikára vágottan, vagy nagyobb darabokban, együttfőzve a lecsóval.

A fentiek bármilyen keveréke, attól függően, hogy mi található a konyhában. A vöröshagyma, paprika és paradicsom szeletelésének módja, arányai is változó. Az alaplecsót, többféle feltéthez, mint rizs, vagy burgonyaköret kiegészítőjét kínáljuk, (Pl.: sült libamájhoz, sült tarjához, de illik néhány vadhúsból készült ételhez is.)