Facebook

Ratatouille (francia lecsó)

Hozzávalók (4 személyre):

  • 25 dkg cukkini,
  • 25 dkg padlizsán,
  • 25 dkg paradicsom,
  • 25 dkg zöldpaprika,
  • 25 dkg vöröshagyma,
  • 3 gerezd fokhagyma,
  • 2 evőkanál sűrített paradicsom,
  • 1 dl olaj,
  • ízlés szerint cukor,
  • só, őrölt bors,
  • késhegynyi kakukkfű vagy rozmaring,
  • 1 db babérlevél

Elkészítés: A hozzávalókat megtisztítjuk. A cukkinit, a padlizsánt és a paradicsomot kockára vágjuk, a paprikát és a vöröshagymát körömnyi darabokra aprítjuk. Mély tűzálló tálban az olajon elsőként a hagymát 4 percig lefedés nélkül pároljuk, majd a padlizsánt rátéve tovább pároljuk a legnagyobb teljesítményen, lefödve. Aztán a többi zöldségfélét is hozzáadjuk, sózzuk, borsozzuk, és csipetnyi cukorral ízesítjük. A babérlevelet kakukkfüvet vagy a rozmaringot is belerakjuk, és azonos teljesítménnyel további 10-12 percig pároljuk. Közben legalább kétszer megkeverjük. (A lefedésnél a keletkezett gőznek hagyjunk egy kis rést!) Ezután a zúzott fokhagymát meg a sűrített paradicsomot belekeverjük, egy kevés vízzel felengedjük és a készülékbe visszatéve még 2-3 percig, a legnagyobb teljesítménnyel mikrohullámozzuk. Azután 5 percig állni hagyjuk. Tálalás előtt a babérlevelet kivesszük belőle.