Ratatouille (francia lecsó)
Hozzávalók (4 személyre):
- 25 dkg cukkini,
- 25 dkg padlizsán,
- 25 dkg paradicsom,
- 25 dkg zöldpaprika,
- 25 dkg vöröshagyma,
- 3 gerezd fokhagyma,
- 2 evőkanál sűrített paradicsom,
- 1 dl olaj,
- ízlés szerint cukor,
- só, őrölt bors,
- késhegynyi kakukkfű vagy rozmaring,
- 1 db babérlevél
Elkészítés: A hozzávalókat megtisztítjuk. A cukkinit, a padlizsánt és a paradicsomot kockára vágjuk, a paprikát és a vöröshagymát körömnyi darabokra aprítjuk. Mély tűzálló tálban az olajon elsőként a hagymát 4 percig lefedés nélkül pároljuk, majd a padlizsánt rátéve tovább pároljuk a legnagyobb teljesítményen, lefödve. Aztán a többi zöldségfélét is hozzáadjuk, sózzuk, borsozzuk, és csipetnyi cukorral ízesítjük. A babérlevelet kakukkfüvet vagy a rozmaringot is belerakjuk, és azonos teljesítménnyel további 10-12 percig pároljuk. Közben legalább kétszer megkeverjük. (A lefedésnél a keletkezett gőznek hagyjunk egy kis rést!) Ezután a zúzott fokhagymát meg a sűrített paradicsomot belekeverjük, egy kevés vízzel felengedjük és a készülékbe visszatéve még 2-3 percig, a legnagyobb teljesítménnyel mikrohullámozzuk. Azután 5 percig állni hagyjuk. Tálalás előtt a babérlevelet kivesszük belőle.