Facebook

Leg – Leg – Leg Lecsók!

Minden évben a csapatok megpróbálnak valamilyen értelemben LEG lecsót készíteni. Ez nem csak azt jelenti, hogy a legfinomabb a favorit, hanem volt itt legkisebb, legjobban kiöntött, de mondhatnánk a legerősebbet, vagy a legbogarasabbat is. De maradjunk egyenlőre a LEGnagyobb lecsónál.
2010-ben a IX. Szentesi Lecsófesztiválon a LECSÓ-ÖZÖN csapat vállalkozott arra, hogy egy – átlagos méretű :-) 500 literes bográcsban, ezer adag hagyományos ízvilágú, gigantikus lecsót készítsen. Szűcs István vezetésével Fricska István, Horváth László, Kalászné Mostoha Erzsébet, Nagy István, Vidékiné Eng Marianna, Városi Rendőrkapitányság, Ádám Olga, Benedek István Zsolt, Ádám Erzsébet, Tax&Money Könyvelőiroda, Fricskáné Fekete Ibolya, Vidéki Zoltán, Lovas Péterné, Kalász Gyöngyi, Szűcsné Keresztúri Mária, Varga Ferenc, Nagy Ferenc és a HUNOR COOP ZRt. munkatársaival kiegészített csapat tüsténkedett a reggeli óráktól a lecsófesztiválon, hogy 17 órára elkészüljön az 1000 adagos gigant lecsó.
A lecsófesztivál résztvevői féltve őrzik az általuk elkészített étel receptjét, viszont sikerült megszereznünk egy „otthon bármikor” elkészíthető lecsó receptet, ami teljesen véletlen, hogy a fesztivál legnagyobb lecsójának a receptje!
Akkor íme a titkos, de annál könnyebben elkészíthető lecsórecept és a hozzávalók: végy 250 kg paprikát és 100 kg paradicsomot. Továbbá kell még 80 kg vöröshagyma, 30 kg lecsókolbász és 20 kg szalonna. Ha késő délutánra el akarunk ennyi mennyiséget készíteni, akkor már reggel fél 8-kor el kell kezdeni a hozzávalók feldarabolását. Az elkészítési idő fordítottan arányos a segítő kezek számával! Ha a hozzávalókat feldaraboltuk, akkor vegyünk elő egy 500 literes bográcsot! Süssük zsírjára a szalonnát, majd pároljuk meg benne a hagymát. Persze vannak, akik a lecsónál sem tudják nélkülözni a fokhagymát, azt a vöröshagymával együtt kell pirítani.
A felhevített zsiradékon a hagymán kívül piríthatunk például 30 kg kolbászt, illetve amikor a hagyma megpárolódott, ízlés szerint pirospaprikát is szórhatunk rá.
Megoszlanak a vélemények arról, hogy először jön-e a paradicsom, utána a paprika, vagy fordítva, netán egyszerre az egész. Az „egyszerre mindent bele” elv ellen fellázadhat a fazék oly módon, hogy nem fogadja be a teljes mennyiséget és akkor baj van, lecsó nincs.

A paradicsom és a paprika hozzáadása után már csak az étel készre főzése marad hátra. Ha cukrot, vagy sót kívánunk beletenni, akkor dobjunk bele 1-2 kilóval (ami lehet, hogy meg sem érződik rajta).
Ezek után nincs más hátra tálalhatjuk a közel 1000 adagos lecsónkat.
Ha már a legnagyobb lecsónál tartunk, akkor íme a legkisebb lecsó is, melyet 3 db paprikából és egy szép nagy paradicsomból főztek. Sajnos a lecsó mire elkészült a kóstolástól el is fogyott!