Facebook

Milyen a jó lecsó?

Nagy vita van azzal kapcsolatban, hogy a lecsó Magyarország mely részére jellemző. Mi megfejtettük a titkot, amely számunkra nagyon egyértelmű, mert csakis arra a területre lehet jellemző az országban, ahol a legtöbb paprika és paradicsom terem. Ez pedig nem más mint „Fóliaország”, melynek területe lefedi Szentes Városát és környékét.
Aki nem tudja, hogy pontosan mi a lecsó, annak eláruljuk, hogy az alföld legegyszerűbb főtt étele a zsíros kenyér után :-) ! Most az okosok mondják, hogy a zsíros kenyeret nem is főzik, na de nem itt Szentesen!
A lecsó az univerzum tükörképe. Hívhatják ratatouille-nak Provence-ban, gyuvecsnak Szerbiában – a magyar lecsónak, s leginkább a szentesi változatnak azonban nincs párja.
A lecsó olyan étel, amelynek sem a hozzávalói, sem az elkészítése nincsen pontosan meghatározva, mindössze abban egyezik meg majdnem minden lecsórajongó, hogy a vöröshagyma, a paradicsom és a paprika az alapvető fontosságú hozzávalók. Ezek mennyisége is ízlés szerint változik.
Alapkoncepció az elkészítéshez: hozzávalók feldarabolása, hagyma megpárolása, majd a paradicsom és a paprika hozzáadása, végül az étel készre főzése. Eddig a pontig azonos az összes fajta lecsó elkészítése, de innentől kezdve akár világháborúvá is terebélyesíthető eltérések vannak, mind a főzés apró fortélyai, mind a további belevalók kérdéseiben. Az első komoly döntést igénylő kérdés, hogy a hagymát milyen zsiradékon kell megpárolni: lehet szalonna zsírja, bolti vagy házi disznózsír, olaj vagy margarin de akár libazsír is, azaz mindegy, csak zsiradék legyen.
A felhevített zsiradékon a hagymán kívül piríthatunk például kolbászt, illetve amikor a hagyma megpárolódott, ízlés szerint pirospaprikát is szórhatunk rá. Persze vannak, akik a lecsónál sem tudják nélkülözni a fokhagymát, azt a vöröshagymával együtt kell pirítani.
Akik nem eléggé reformosan táplálkoznak, sót is tesznek bele, ezt lehet a hagyma párolása közben, után, vagy a paradicsom, paprika hozzáadásakor. Ha kész a lecsó, már késő a sózás. A hagyma párolásakor kicsi vizet is lehet hozzáönteni, ettől puhább lesz a hagymakocka, és később a főzésnél szét is esik akár. A paprikát részben, vagy akár egészben lehet cukkinivel, patisszonnal is helyettesíteni, ekkor picit más ízzel találkozunk majd, de megéri kísérletezni.
Ha virslit, kolbászt, vagy lecsókolbászt is szeretnénk élvezni hozzá, elő kell készítenünk – lehet karikára vágni, de akár 10 cm-esre darabolni is – és amikor a paradicsom és a paprika benne van a fazékban és kicsit össze esett, akkor kell hozzákeverni a virslit/kolbászt. Ha valaki szalonnát pirít az elején, majd a hagyma párolása előtt kiveszi a zsírból a szalonnakockákat, ugyanekkor jön el az ideje, hogy visszategye a zöldségek mellé.
Közismert lecsóturbó a rizs, amit jobb előtte megfőzni (vagy nem, ki hogy szereti), a krumpli, amit a paprikával/paradicsommal együtt kell a fazékba tenni (vagy nem akkor), illetve a galuska, amit viszont akkor lehet beleszaggatni, amikor már bő levet engedett a zöldség, és félpuhára főtt.
Sokan kérdezik, hogy “Mitől lecsó a lecsó?”. Sokféle magyarázat létezik, és ezeket összefoglalva: „A lecsó attól az, hogy úgy nevezik.”